Makaron ze szparagami i pesto
Danie Dania główne, MakaronyLiczba porcji
4
liczba porcjiCzas przygotowania
20
minutCzas gotowania
15
minutSzybkie danie obiadowe ze szparagami, pomidorami suszonymi oraz pesto ze szczypiorku czosnkowego.
Składniki
- Możesz kliknąć na wybrane składniki poniżej i skreślić te, które już posiadasz ⬇️
Pesto ze szczypiorku czosnkowego 100 gramów ziaren słonecznika
pęczek szczypiorku czosnkowego
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki oleju z ostropestu
2-3 łyżki soku z cytryny
sól do smaku
- Pozostałe składniki
Makaron tagliatelle
1 pęczek szparagów
10 pomidorów suszonych z oleju
Przygotowanie
- Na suchej patelni podpraż ziarna słoneczka. Przez ok. 7-10 minut na średnim ogniu, aż staną się zarumienione.
- Nastaw garnek z wodą do gotowania na parze. Przygotuj szparagi. Odłam, albo odetnij zdrewniałe końce szparagów ok.2-3 cm.
- Nastaw wodę na makaron i wrzuć do wrzątku 6 gniazd tagliatelle. Gotuj przez 8-9 minut.
- Umyj szparagi i wrzuć do garnka. Gotuj na parze przez 7-9 minut.
- Pokrój w paski suszone pomidory.
- Następnie wrzuć do blendera szczypior czosnkowy, ziarna słonecznika, oliwę z oliwek, sól, cytrynę. I zmiksuj na gładką masę.
- Ugotowany makaron przełóż do miski i wymieszaj z pesto.
- Wyjmij ugotowane szparagi i pokrój w grubsze plasterki.
- Wyłóż makaron na talerze. Dodaj suszone pomidory i pokrojone szparagi.
- Dopraw świeżo zmielonym pieprzem i oliwą z oliwek.
Porady
- Aby odłamać zdrewniałe końce szaragów wystarczy nacisnąć na końcówkę i same złamią się w odpowiednim miejscu.