Makaron ze szparagami i pesto

Makaron ze szparagami i pesto

Recipe by AleksandraDanie Dania główne, Makarony
Liczba porcji

4

liczba porcji
Czas przygotowania

20

minut
Czas gotowania

15

minut

Szybkie danie obiadowe ze szparagami, pomidorami suszonymi oraz pesto ze szczypiorku czosnkowego.

Składniki

  • Możesz kliknąć na wybrane składniki poniżej i skreślić te, które już posiadasz ⬇️

    Pesto ze szczypiorku czosnkowego
  • 100 gramów ziaren słonecznika

  • pęczek szczypiorku czosnkowego

  • 4 łyżki oliwy z oliwek

  • 2 łyżki oleju z ostropestu

  • 2-3 łyżki soku z cytryny

  • sól do smaku

  • Pozostałe składniki
  • Makaron tagliatelle

  • 1 pęczek szparagów

  • 10 pomidorów suszonych z oleju

Przygotowanie

  • Na suchej patelni podpraż ziarna słoneczka. Przez ok. 7-10 minut na średnim ogniu, aż staną się zarumienione.
  • Nastaw garnek z wodą do gotowania na parze. Przygotuj szparagi. Odłam, albo odetnij zdrewniałe końce szparagów ok.2-3 cm.
  • Nastaw wodę na makaron i wrzuć do wrzątku 6 gniazd tagliatelle. Gotuj przez 8-9 minut.
  • Umyj szparagi i wrzuć do garnka. Gotuj na parze przez 7-9 minut.
  • Pokrój w paski suszone pomidory.
  • Następnie wrzuć do blendera szczypior czosnkowy, ziarna słonecznika, oliwę z oliwek, sól, cytrynę. I zmiksuj na gładką masę.
  • Ugotowany makaron przełóż do miski i wymieszaj z pesto.
  • Wyjmij ugotowane szparagi i pokrój w grubsze plasterki.
  • Wyłóż makaron na talerze. Dodaj suszone pomidory i pokrojone szparagi.
  • Dopraw świeżo zmielonym pieprzem i oliwą z oliwek.

Porady

  • Aby odłamać zdrewniałe końce szaragów wystarczy nacisnąć na końcówkę i same złamią się w odpowiednim miejscu.

SKOMENTUJ

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*